Op. Dr. Haşim Furkan Güllü

Kolon Kanserinden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Kolon kanserlerinde genetik faktör ve aile hikayesi önemlidir. Ailesinde ya da yakın akrabalarında kalın bağırsak kanseri olanlarda bu hastalığa yakalanma riski maalesef daha fazladır. Genetik duyarlılığın yanı sıra ellili altmışlı yaşlardan sonra artış göstermektedir. Lifli gıdalardan (sebze, meyve) zayıf beslenme, et tüketimi, yağ tüketimi ve obezite kolon kanseri riskini artırmaktadır.

Kalın bağırsak kanserinin tespitinde tarama çok önemlidir. Çünkü kalın bağırsak kanserlerinin çok büyük kısmı polip zemininde gelişmektedir. Poliplerin görülmesi, çıkarılması ya da eğer bir kanser varsa erken evrede yakalamak için dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi gibi erken teşhis araçları kullanabiliriz. Sizlere, bu tarama tetkiklerine 45 yaşından sonra başlamanızı ve ileri yaşlara kadar sürdürmenizi şiddetle öneriyoruz. Dışkıda kan testini her sene, kolonoskopiyi ise hiçbir şey olmasa bile on senede bir tekrar etmeliyiz. Çünkü aslında kalın bağırsak kanserinin birçok tanı yöntemi olmakla birlikte kesin tanıyı kolonoskopi esnasında aldığımız biyopsi ile koymaktayız.

Bizim birinci görevimiz aslında hastalığı gelişmeden önce engellemektir. Bu yüzden kanser taramaları çok ama çok önemlidir. Sadece kolonda da değil, meme, rahim ve prostat kanserlerinde de tarama çok önemlidir. 45 yaşa ulaşmış her bireye, ailesinde kanser olsun ya da olmasın, belirtisi olsun ya da olmasın mutlaka bir defa kolonoskopi yaptırmasını öneriyoruz.