Safra kesesi taşlarının neden olduğu tipik şikayet, karın sağ üst tarafında olan ve yemeklerden yarım saat sonra başlayan, saatlerce sürebilen huzursuzluk ve karın ağrısı şikayetidir. Bu ağrı özellikle sağ alt kaburgamız etrafında olur. Diğer yaptığı semptomlar ise mide şikayetlerine çok benzer: mide bulantısı, karın ağrısı, karında huzursuzluk hissi, gece uyandıran ağrı, sağ omuza yansıyan ağrı. Bu durumlarda özellikle safra kesesi ile mide problemlerini iyi ayırt etmek gerekir. Çünkü bu iki organımızın duyu siniri aynıdır. Mideye bağlı rahatsızlıklar genelde açken ortaya çıkarken, safra kesesine bağlı rahatsızlıklar ise yemeklerden sonra ortaya çıkar.
Safra kesesi taşları, kırklı yaş grubunda ve kadınlarda erkeklere göre daha sıktır. Yine açık tenli insanlarda koyu tenli insanlara göre daha sık görülür. Kilolularda ve hızlı kilo alıp verenlerde de daha fazla saptanmaktadır.
Ortada bir semptom yokken rastlantısal olarak saptanan safra kesesi taşlarında, bazı istisnalar hariç (2 cm’den büyük taş, porselen safra kesesi, yaşlı diyabetik hastalar, çocuk hastalar) ameliyata ihtiyaç yoktur. Fakat semptoma yol açan safra kesesi taşları mutlaka ameliyat edilmelidir.
Çoğu safra kesesi ameliyatı kapalı başlar ve kapalı biter. Bazen hastamıza zarar vermemek için açık ameliyata döneriz (%5 ihtimalle).
Safra karaciğerde yapılır, safra kesesinde depolanır ve yoğunlaştırılır. Yağdan zengin yemek yenildiği zaman safra, bu yağların üzerine salınır ve sindirimi kolaylaştırır. Artık bağırsaklarında eskisine nazaran daha az yoğun bir safra olacağından, safra kesesi alınmış hastalarımızdan az yağlı yemesini isteriz. Yağı biraz fazla kaçıran hastalarımız, düzgün sindirilememiş yağlardan ötürü, hazımsızlık ve ishal problemi yaşayabilirler.