Op. Dr. Haşim Furkan Güllü

Kolon Kanseri Nedir?

Kolon ve rektum kanserleri kalın bağırsakta görülen kanserlerdir. İnsan vücudunda kanserler nasıl oluşur? Kanser vücuttaki normal bir hücre çoğalmasının kontrolsüz hale gelmesidir. Kalın bağırsağın özellikle mukoza dediğimiz iç yüzeyinde bulunan hücreler belli bir sıklıkta çoğalırlar ve dışkı ile beraber dökülürler. Eğer bu durum kontrolden çıkarsa, orada bir tümöral gelişim olur, bir polip oluşumu ortaya çıkar. Bu polipler uzun yıllardan sonra kanserleşebilirler. Kalın bağırsakta gördüğümüz kanserlerin çok büyük bir kısmı işte bu poliplerden gelişen kanserlerdir.

Kalın bağırsaklarımız, ince bağırsakların ardından gelen, karnın sağ alt kısmından başlayıp önce yukarı çıkan, yatay devam ettikten sonra sol tarafta aşağı doğru inen ve makatta yani anüs ağzında sonlanan sindirim sistemi organımızdır. 100-150 cm kadar bir şeydir.

Üçüncü en sık görülen kanser kalın bağırsak kanseridir. Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sıraya kadar yükselmiştir. Buradan anlaşılacağı üzere kolon kanseri erken tanı açısından önemli bir hastalıktır. Lifli gıdalardan (sebze, meyve) zayıf beslenme, et tüketimi, yağ tüketimi, obezite ve hareketsizlik kolon kanseri riskini arttırmaktadır. Alkol ve tütün ürünleri de risk faktörüdür.